Stimulansen om warmtepompen te installeren kunnen per regio en land verschillen, en worden vaak aangeboden door overheidsinstanties, nutsbedrijven en soms zelfs lokale gemeenten. De beschikbaarheid en soorten prikkels kunnen in de loop van de tijd veranderen, dus het is van essentieel belang dat u contact opneemt met de lokale autoriteiten of nutsbedrijven voor de meest actuele informatie. Hier volgen echter enkele veelvoorkomende soorten prikkels en de regio’s waar deze mogelijk beschikbaar zijn:

Federale of nationale programma’s: Veel landen hebben federale of nationale programma’s die stimulansen bieden voor warmtepompinstallaties. Deze prikkels kunnen bestaan uit belastingkredieten, kortingen, subsidies of leningen met een lage rente. Voorbeelden zijn onder meer de Amerikaanse federale Residential Renewable Energy Tax Credit en de Britse Renewable Heat Incentive. daikin warmtepomp

Staats- of provinciale programma’s: In sommige landen, zoals de Verenigde Staten en Canada, kunnen individuele staten of provincies hun eigen stimuleringsmaatregelen aanbieden bovenop federale programma’s. Deze prikkels kunnen sterk variëren van rechtsgebied tot rechtsgebied.

Kortingen voor nutsbedrijven: Veel nutsbedrijven bieden kortingen of prikkels voor het installeren van warmtepompen, omdat ze kunnen helpen de piekvraag naar energie en het totale energieverbruik te verminderen. Neem contact op met uw plaatselijke energieleverancier voor eventuele beschikbare programma’s.

Stimulansen van gemeentelijke of lokale overheden: Sommige lokale overheden kunnen prikkels bieden om de adoptie van energie-efficiënte technologieën zoals warmtepompen te bevorderen. Dit kunnen onder meer onroerendgoedbelastingstimulansen, vrijstellingen van vergunningskosten of directe financiële hulp zijn.

Certificeringsprogramma’s voor energie-efficiëntie: In sommige gebieden kan het voldoen aan specifieke normen voor energie-efficiëntie, zoals ENERGY STAR of andere lokale certificeringen, ervoor zorgen dat huiseigenaren in aanmerking komen voor extra prikkels.

Leningen met een lage rente: Sommige regio’s bieden leningen met een lage rente aan, specifiek voor energie-efficiënte woningverbeteringen, waaronder warmtepompinstallaties.

Teruglevertarieven of op prestaties gebaseerde prikkels: In bepaalde gebieden komt u mogelijk in aanmerking voor teruglevertarieven of op prestaties gebaseerde prikkels die u betalen voor de hernieuwbare energie die uw warmtepompsysteem genereert of de energiebesparingen die het produceert.

Non-profit- en milieuorganisaties: Sommige non-profitorganisaties en milieugroeperingen bieden subsidies of hulp aan huiseigenaren die duurzame energiesystemen zoals warmtepompen willen installeren.

Commerciële en industriële prikkels: Naast residentiële prikkels bieden sommige regio’s ook prikkels voor bedrijven en industrieën om warmtepompen en andere energie-efficiënte technologieën te adopteren.

Om specifieke incentives te vinden die in uw regio beschikbaar zijn, kunt u beginnen door overheidswebsites te raadplegen, contact op te nemen met uw plaatselijke nutsbedrijf of te overleggen met lokale HVAC-aannemers die waarschijnlijk op de hoogte zijn van de nieuwste incentives en kortingen. Bovendien kunt u online databases en hulpmiddelen gebruiken om te zoeken naar beschikbare incentives op basis van uw locatie en het type warmtepompsysteem dat u wilt installeren.