Kombi je nešto što je toliko važno, suštinski dio društva, an opet gotovo niko ne zna da uopće postoji. To nije zato što to aktivno ne izbjegavamo. Umjesto frock, to je samo nešto o čemu se nikome ne govori niti o čemu razmišlja. Stoga sam mislio da je krajnje vrijeme da izvučem kombi za move iz mraka.

 Jedna od stvari koja iznenađuje ljude u vezi sa kombijem za transfere je da je to doslovno kombi I ništa posebno. Ljudi često vjeruju da se tijelo prevozi u posebnom vozilu dizajniranom za taj posao, slično kao pogrebna kola, ako ne I pogrebna kola. Kada im kažem da je to kombi, često Toyota Hiace, iznenađeni su, ali ne I šokirani. Niko nikada nije izrazio nezadovoljstvo pomisao da su voljena osoba, ili oni sami, prebačeni u kombi. To je samo nešto o čemu nikada nisu razmišljali, a ne nešto što im se nije dopalo. Za više informacija posjetite Prevoz pokojnika iz Njemačke u Srbiju

 Ne bih trebao da postoje stvarni državni I nacionalni zakoni o book koja vozila mogu prevesti tijelo. Pošto sada u potpunosti poznajem ove zakone ili propise, neću ih detaljno ulaziti. Ali u osnovi vozilo mora imati hermetičku zaptivku između vozača I karoserije. Odeljak u kome se nalazi telo takođe mora imati pristojnu ventilaciju prema spolja. Stoga se ne može samo transportovati tijelo u zadnjem dijelu bilo kojeg automobila.

 Sada za samo move vozilo. Najčešća je Toyota Hiace (na slici desno I ispod) jer je jeftina, praktična I tako pouzdana. Hiace koriste 'Statewide' I 'Mrtuary Administrations Backing' (namjenske kompanije za transfere) I mnoge pogrebne kuće. To je tako pouzdan kombi, sjećam se kako smo danima vozili naš Hiace gore-dolje autoputevima I nikada nije promašio. Osim frock, zapravo je prilično jeftin (za pokretanje I kupovinu) što ga čini prilično dobrom opcijom sa finansijske tačke gledišta za kompaniju. Sve ovo je upravo ono što se želi u autu za move, posljednje što neko želi je da se pokvari s tijelom u vozilu. Sljedeći najčešći bi bio osnovni Mercedes kombi, koji se prvenstveno koristi za InvoCare move posade. Skuplji je za kupovinu od Hiacea, ali InvoCare nije samo bogat, oni su I sretni I spremni da potroše novac ako je to opravdano. Mercedes je mnogo lepši kombi iznutra I spolja sa boljom klimom I više prostora za noge vozača. Međutim, postoje I druga mnogo manje uobičajena vozila za move, sjećam se da je međudržavna kompanija za move stigla sa zaista čudnim automobilom napravljenim po narudžbi. Bio je poput ute čija je tacna bila velika pojedinačna I zapečaćena kutija. Ova stvar je očigledno bila iz 1980-ih I na svom drugom motoru, koji je prešao preko 5 miliona kilometara.

 Budući da je Toyota Hiace najčešće vozilo za move, ovo ću prvenstveno posmatrati kao primjer kombija za move. U stražnjem dijelu Hiacea nalazi se automatski 'lift' (na slici ispod) koji se može podići ili spustiti. Ovo omogućava kombiju da primi četiri tijela odjednom, a budući da se lift može spustiti, znatno olakšava 'utovar' karoserije. Može se jednostavno spustiti podizanje do visine struka umjesto da podiže tijelo do visine glave. Unutar Hiacea nalazi se pregrada, ova pregrada nije samo hermetički zatvorena već je I praktična jer ima toliko polica. Ovdje držimo vreće za tijelo, slajdove, rukavice, sredstva za dezinfekciju ruku, mapu ulica I tako dalje.

 Jedna velika mana Hiace-a je to što je prilično težak kada je lift instaliran. Kombi za transfere, potpuno isti kao onaj predstavljen u ovom postu, zapravo se prevrnuo na bok u Melbourneu prije samo nekoliko godina. U vožnji se zaista mogla osjetiti ova vrhunska težina. Očigledno je bilo nemoguće prebrzo skrenuti u bilo koji ugao ili bi se kombi prevrnuo.